Atelier Marbi , site van kunstenares Marja Bijl, creatief aan je zelf werken, kunst van glas en speksteen.
speksteen

Beeldhouwen is een toevoeging aan mijn leven , is net als een kind krijgen, zwoegen , steunen en kreunen. Als het beeld klaar is , is dit weer snel vergeten, laat ik het beeld op mij afkomen om er ten volle in op te kunnen gaan.

Werken met speksteen is een combinatie van techniek en inspiratie , van vorm geven en ruimtelijk kunnen denken.  Niet iedereen hoeft een volleerd kunstenaar te zijn om een mooi en boeiend beeld te kunnen maken.

Het geeft rust , een soort meditatie als je aan je beeld zit te schuren of te vijlen. Er komt een rust over mij heen op het laatst van de reis, wat het gaat worden, het zoeken naar de vorm. Studie naar de definitieve vorm, zoeken in mijn beelden bibliotheek die ik afgelopen jaren aangelegd hebt. Ik zoek met een nieuwe blik, waar in het bekende weer als nieuw door mij wordt gezien.

6 jaar ben ik nu hier met veel plezier aan bezig  , en  na verloop van tijd durf je meer, krijg je meer gevoel voor de stenen. Hier onder een stukje van een gedicht  wat aangeeft hoe het voelt voor mij;  je ziet en voelt je beelden tot leven komen en hiermee laat je een stukje van jezelf zien.Zijn dit
alleen maar stenen?
Nee, dit zijn niet alleen maar gewoon stenen.
Ze ademen
, vandaar dat ze in leven zijn.
Ze bevatten de geest van hun schepper, hun innerlijke geest,
hun energie, hun geestelijke dynamiek, hun geloof,
hun inspiratie, hun concepten, hun creativiteit,
Dit alles trilt in deze stenen.

Toyin Loye '96   Gedeelte van Spirits in Stone