Atelier Marbi , site van kunstenares Marja Bijl, creatief aan je zelf werken, kunst van glas en speksteen.
glasblazen

Altijd was ik gefascineerd door glas,  glas graveren, glasblazen noem het maar op. Ik hoorde van een creatieve neon glasblaasopleiding. Neon, wat is dat ?? Een edel gas, dat wist ik wel. Na een rondleiding bij een neon glasblazer , wist ik het! Dat ga ik doen!!

De magie van het vloeibare glas had mij te pakken en liet mij niet meer los. Het eerste jaar algemene glasblaastechniek gedaan , gelijk een tafelbrander voor thuis gekocht om te oefenen. Het tweede jaar kregen we er neon theorie bij. Het is al snel duidelijk dat er veel meer aan vast zit , dan je ook maar kunt vermoeden. Zoals: poeders , drukken en vacuüm ,  gassen, elektriciteit, transformatoren , vacuümpompen , glassoorten , elektrodes , wettelijke voorschriften en ga maar even door.

Je moet wel een doorzetter zijn , af en toe sta je stil in je ontwikkeling als glasblazer (voor je gevoel dan !). Soms duurt het wel een paar weken of maanden voor je een bepaalde bocht kan maken. Maar voor mijn gevoel was de vier jaar zo om. In het 4de jaar moet je een examen stuk maken, een echt brandende neon. Ik ben in mei 2001 geslaagd, mijn tekst was:

uniek ambacht.

Op mijn glasblaas zolder ging ik zelf verder,  demonstratie geven hier en op locatie, samen met anderen iets maken en laten zien wat er gebeurd als je glas verwarmd. 

Helaas is er besloten de school definitief te moeten sluiten per september 2006 wegens ziekte van de leraar.

Inhuur voorwaarden.

 

 1. Kinderen vanaf 6 jaar, niet jonger. kan zelfs met dementerende oudere, worden weer even wakker en maken zelf iets moois.
 2. Plafond hoogte liefst. 2.25 of hoger, geen ( ingeschakelde brandwelder )  boven de vlam.
 3. Geen versieringen aan plafond, slingers e.d.
 4. Vloer bedekking steen, of houten afdekplaten over vloerbedekking.
 5. Nooit buiten ( of onder afdak 3 kanten dicht , zodat er  geen wind in staat, geen tent ), waait de vlam uit en springt het glas makkelijk.
 6. Verplicht bril en beschermende kleding aan ( neem ik mee)
 7. Ik heb een tafel  en elektriciteit nodig.
 8. Per deelnemer ca. 10 min. nodig om iets te maken, oftewel 6 per uur, niet meer dan 5 uur op een dag.
 9. Plaats moet bereikbaar zijn met de auto, ivm zware spullen.
 10. Let er op dat de brander herrie maakt.
 11. Rond de kerst is het altijd erg druk met aanvragen , oftewel doe dit vroeg in het jaar.
 12. Ik woon in Rotterdam, wil niet verder dan een straal van 50 km afstand of het moet voor mij iets extra hebben, vragen kan altijd.
 13. Maanden juni.juli,aug en sept. ben ik niet in te huren.
 14. Prijs in overleg.

 

 

 

 

 

Voor studenten aan een kunstopleiding die hulp nodig hebben om een glazen voorwerp te maken, zou ik zeggen , probeer mij eens over te halen om dit samen met je te doen tegen gereduceerd tarief , laat zien wat je wil, ik vind het leuk om mee te werken aan vernieuwende dingen.